Sisha Pagma

Shisha Pangma

Facebooktwittermail

Shisha Pangma vol dir “La cresta sobre els tres prats”. Els indis l’anomenen Gosainthan que vol dir “Morada dels Déus”
Els Shisha és el més petit dels 8000 i l’únic que es troba completament dins de territori tibetà.
La cara nord és una gegantina i solitària vessant inclinada de neu, que arriba a sobrepassar la cota 8.000 i que quasi la converteix en el vuit mil més accessible, però a partir d’aquí, canvia l’aspecte de la muntanya i presenta una terrible i inestable aresta que impedeix, pràcticament, arribar al cim, que està només 12 m més alt.
La cara sud, presenta una enorme paret de roca, de 2.500 m, esquerdada per llargs corredors de gel que la recorren de dalt a baix. És, però, la millor alternativa pel qui vulgui assolir el cim.
Els xinesos, com que tenien i tenen encara avui en dia ocupat el Tibet i fins a l’any 1980 no van deixar que cap estranger s’acostés al Shisha van ser ells els primers a assolir el cim. Una expedició d’aquesta nacionalitat comandada per Hsu Ching va col·locar vuit dels seus membres al cim del Shisha el 2 de maig de 1964
El 13 d’octubre de 1990 Francesc Gan i Jordi Martínez assoliren el cim del Shisha Pangma juntament amb tres militars espanyols.
Per baixar organitzaren dos grups i el format per Jordi Martínez i un militar espanyol es va veure obligat a realitzar un bivac en condicions extremes de vent i fred durant el qual, Jordi Martínez va perdre la vida.

(Visited 367 times, 1 visits today)
Facebooktwitterinstagram
Facebooktwittermail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *