Pica d'Estats per Vallferrera

Pica d’Estats per Vallferrera

Facebooktwittermail
Situació geogràfica: Pirineu Occidental
Punt de sortida: La Molinassa
Durada total: 9h 10m
Desnivell: 2003 m
Alçada mínima: 1806 m
Alçada màxima: 3133 m
Distància: 20,77 km
Track gps: Si
Waypoints gps: Si

La pujada a la Pica d’Estats per Vallferrera és una de les excursions més típiques de Catalunya i la que ens porta a assolir el cim més alt de Catalunya. La ruta és llarga i dura però val la pena realitzar l’esforç. Pel camí passem per llocs tan macos com els estanys de Sotllo i el d’Estats, o també el Port de Sotllo, on haurem de tenir precaució depenen de l’estat en què es trobi.
L’ascensió la comencem a l’aparcament del Pont de la Molinassa, on podem arribar amb el nostre vehicle. El dia que hi vaig passar, hi ha algun tram, especialment l’últim que està en bastant mal estat. En cas d’utilitzar transport públic, aquest arriba només fins a Àreu. Un cop al poble, tenim dues opcions, seguir la pista per la qual passaríem amb cotxe, o seguir l’antic camí d’Àreu al refugi de Vallferrera.
Un cop al refugi, continuem pel costat sud el camí que puja ràpidament, tot fent ziga-zagues. Poc després, trobarem una cruïlla de camins, nosaltres seguirem a l’esquerra, ja que el camí de la dreta ens portaria a la vall d’Areste.
Un xic abans d’arribar al torrent de Sotllo, trobem un pas una mica complicat, per sort, han obert un nou camí que passa per sota d’aquest. Anirem seguint el camí, ara sense tanta pujada fins a arribar al barranc de Sotllo, on el passarem pel costat dret.
Arribem als plans de Sotllo, a partir d’aquest punt, cal posar una mica d’atenció, ja que hi ha dues opcions: Un camí més fressat que s’enfila cap a l’entrada d’aigües de l’estany de Sotllo. I després, hi ha el camí més lògic que puja per la base dels pics de Llatsi Lari fins a assolir un petit collet i entrar a la zona de l’estany de Sotllo. Si volem acampar, a l’entrada de l’estany hi ha una extensa zona d’acampada. En aquesta zona, podem gaudir d’una bona vista dels pics de Norís i del Monteixo.
El camí, segueix per l’esquerra de l’estany de Sotllo, i entre aquest i l’estany d’Estats, el camí va creuant a banda i banda del torrent. L’estany d’Estats, també el voregem pel seu costat esquerre. Una mica més amunt d’aquest segon estany, trobem una altra zona on podem acampar. En aquesta zona hi podem veure un repetidor de ràdio.
Just després d’aquest repetidor, comença la dura pujada al port de Sotllo. A l’estiu i podem trobar encara una placa de neu que podem vorejar sense problemes.
Arribem al Port de Sotllo, a l’est, podem veure la Pica d’Estats i a l’Oest el Pic de Sotllo. Entrem a França. Des del coll, baixarem per la cometa d’Estats tot seguint el camí que està molt marcat fins a arribar quasi a un petit estany. Aquí a l’estiu hi ha molta neu i els matins està gelada. Un cop a l’estany, girarem cap a la dreta fins a arribar al coll de Riufred. Abans del coll, se’ns ajuntarà el camí que puja des de l’estany de Pinet.
Al coll de Riufred, pujarem fins al cim de la Pica pel camí que es fa molt evident. Baixarem pel mateix camí.

Pica d'Estats per Vallferrera
Pica d’Estats per Vallferrera
(Visited 32.896 times, 1 visits today)
Facebooktwitterinstagram
Facebooktwittermail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *