Pic de les Salines

Pic de les Salines

Facebooktwittermail
Situació geogràfica: Pirineu Oriental
Punt de sortida: La Vajol
Durada total: 5 hores
Desnivell: 1012 m
Alçada mínima: 545 m
Alçada màxima: 1333 m
Distància: 20 km

En aquesta ocasió, la sortida pertany a la XXI Alberada organitzada pel Centre Excursionista Empordanès.
Ens trobem a l’aparcament que hi ha a l’entrada de la Vajol. Aquí tenim dues opcions, agafar la carretera que hi ha quasi al davant de l’aparcament que indica Coll de Manrella, o fer una passejada per dins el poble i anar a buscar la carretera una mica més endavant.
En aquest cas, optem per seguir per dins el poble i estalviar-nos una estona de carretera. Així doncs, sortim del poble i girem a l’esquerra direcció dins el poble, pugem per les escales del carrer Agullana i arribem a la plaça Major, seguim recta i passem per davant de l’església de St. Martí, seguim pel carrer i just després trobem un carrer, que a la dreta seguirem per darrere l’església, però nosaltres seguirem a l’esquerra. Arribem al final del carrer, davant nostra, un camp i a l’altre costat del camp, es veu la carretera. Creuem el camp i anem a buscar la carretera, la qual seguirem fins a trobar un trencant a l’esquerra que ens indica “Castell de Cabrera” i “Santuari de les Salines”.
Anem seguint la pista fins a trobar una casa recentment restaurada a mà dreta. Just després de la casa trobem un pal amb senyals indicatius. En una d’elles hi posa “Les Illes”; seguim per aquí. Ara trobem marques grogues. Anem baixant fins a desembocar a una pista. Continuem baixant fins a arribar al poble de les Illes.
Seguim el carrer principal fins que a la nostra dreta hi ha una plaça i a l’esquerra un carrer estret i empedrat. L’agafem i aquest ens portarà fins a la carretera D13 direcció Ceret. És una carretera estreta que forma part del GR-10 i que passa enmig de castanyers. L’hem de seguir durant uns 3’5 quilòmetres fins a arribar a un lloc anomenat “la selva”. En aquest punt, el GR-10 també gira i deixa la carretera, per tant, si anem seguint els senyals blancs i vermells del GR-10 no hi ha pèrdua.
Anem seguint la pista que més endavant es converteix en corriol i que puja dret fins al coll. La pujada es fa llarga i fatigosa.
Aquí toca deixar el GR i girar cap a la pista de l’esquerra la qual seguirem durant 10 minuts. Aquí haurem d’estar atents a l’hora de deixar aquesta pista. El corriol que haurem d’agafar és a mà dreta i és fàcil passar-lo de llarg, ja que no es veu massa.
Ara trobarem marques que a vegades són vermells i a vegades grogs. Ens dirigim ja cap a la carena la qual té molt bones vistes sobre les planes de l’Empordà i del Rosselló.
Anem seguint per un corriol també senyalitzat fins a arribar al cim de les Salines o també anomenat de les Pedrisses de 1333 metres d’Altura. Baixarem pel vessant nord al mig d’una fageda fins a arribar a un petit coll, on una fita ens indicarà que hem de girar a l’esquerra i continuar baixant tot seguint el corriol fins a arribar al Santuari de les Salines.
Ens dirigim ara cap a la font de les Salines o dels Tres raigs, però just abans d’arribar a la font trobem una pista a la dreta que haurem de seguir molt poca estona, ja que de seguida trobem un corriol a l’esquerra, amb marques vermelles que haurem d’anar seguint, travessem la riera de les Salines i enmig d’un bosc de pi i grèvols, arribem a una pista. Girem a l’esquerra fins que amb uns 20 minuts trobem el trencant d’anada i tornada al castell de Cabrera. Tot i que només queden quatre parets d’allò que era el castell, val la pena arribar-se fins al lloc encara que només sigui per gaudir de les vistes.
En cas que hàgim anat a visitar el castell, toca tornar a la pista que estàvem i continuar baixant fins que trobem la casa restaurada que hem trobat abans i a partir d’aquí tornar a la Vajol pel camí que hem fet abans.

(Visited 2.505 times, 1 visits today)
Facebooktwitterinstagram
Facebooktwittermail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *