Àfrica: Kilimanjaro

Àfrica: Kilimanjaro

Facebooktwittermail

El Kilimanjaro és la muntanya més alta de l’Àfrica, i és d’origen volcànic. És situat a Tanzània, a la frontera amb Kenya, molt a prop de la línia de l’equador.

La seva alçada va ser mesurada l’any 1952, amb mètodes de topografia òptica, fent triangulacions verticals però a distàncies molt llunyanes i va donar el resultat de 5.895 m.

Posteriorment, l’any 1999 es va mesurar de nou l’alçada amb sistemes GPS, i va donar una alçada de 5.893 m, i el 2009 es van mesurar 5.890 m.

El seu nom segueix sent un enigma i existeixen diferents teories al respecte. Una d’elles assegura que pot venir de les paraules swahili kilima (muntanya petita) i njaro (dimoni de fred); o bé de l’expressió njaro (caravanes), en referència als combois d’esclaus dels esclavistes àrabs de Zanzíbar, que antigament feien una parada a la zona. Alguns evoquen la paraula njare, la font de l’aigua, i els massais l’anomenen simplement Ngage Ngai, és a dir, la casa de Déu.

Els chaggas mai li han donat un nom a aquesta muntanya. Únicament distingeixen el gran volcà blanc, anomenat Kibo (esperança), símbol de l’eternitat i de la sort, del pic negre Mawenzi a l’est, associat a les forces del mal.

El Kilimanjaro està situat al marge oriental de la Vall del Rift i no es troba totalment aïllat de la plana africana, sinó que el trobem acompanyat de 3 cons volcànics, orientats en un eix est-sud-oest
Després dels fracassos d’altres expedicions, el 6 d’octubre de 1889, Hans Meyer aconsegueix arribar al cim, acompanyat pel seu amic Ludwig Purtscheller i el guia chagga Yohana Lauwo.

El maig de 1848, un missioner alemany, Johannes Rebmann, explora la regió chagga i acaba acostant-se a les muntanyes. Va fer falta esperar fins a l’any 1891 perquè una expedició, dirigida pel baró alemany Klaus von der Decken i el botànic anglès Richard Thornton, permeti comprovar que en efecte, es tractava d’un cim nevat.

El 1883, l’anglès Joseph Thomson seguit pel comte Teleki ascendeixen la muntanya però no aconsegueixen superar els 5.300 metres. Després de dos fracassos, Hans Meyer, el 6 d’octubre de 1889 aconsegueix finalment arribar al cim, acompanyat pel seu amic Ludwig Purtscheller i el guia chagga Yohana Lauwo. Aquest es comenta que hauria mort a l’edat de 127 anys, l’any 1997, però potser no és més que una llegenda, com la història de la presència d’un cadàver de lleopard congelat, trobat a 5.500 metres d’altitud.

(Visited 545 times, 1 visits today)
Facebooktwitterinstagram
Facebooktwittermail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

En continuar utilitzant el lloc, vostè accepta l'ús de galetes. més informació

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

Tancar