Broad Peak

Broad Peak

Facebooktwittermail
Situació geogràfica: Tibet / Nepal
Alçada: 8047 metres
Primera ascenció: 9 de juny de 1957
Alpinistes: Kurt Diemberger
Hermann Buhl
Fritz Wintersteller
Markus Schmuck
1ª ascenció catalana: 5 d’agost de 1981
Alpinistes: Enric Pujol
Manuel Hernández

El Broad Peak, amb 8.047 m, és la dotzena muntanya més alta de la Terra i la quarta més alta del Pakistan. Està situada al Karakoram, a la frontera entre la Xina i el Pakistan, aproximadament a 8 km del K2.

Al Broad Peak no se li havia assignat un número en la cartografia original del Karakoram, ja que havia quedat amagat de la vista dels topògrafs. El nom li posà Martin Conway durant la seva expedició de 1892.

La muntanya fou observada per totes les expedicions que s’aproparen al K2 durant els primers anys del segle XX, però no serà fins al 1954 quan es farà la primera expedició per escalar-la.

El 1954 es fa la primera temptativa d’ascensió per Karl Herrligkoffer. Intentaren l’ascensió a la tardor, però les primeres tempestes d’hivern els obligaren a retirar-se quan estaven a 6.900 m.

El 1957 s’aconseguirà la primera ascensió al cim el 9 de juny per una expedició austríaca dirigida per Marcus Schmuck i formada per Fritz Wintersteller, Marcus Schmuck, Kurt Diemberger, i Hermann Buhl.

Era una expedició lleugera, formada per 2 cordades i no empraren oxigen. A primers de maig arribaren a Concòrdia i van preparar l’ascens per l’aresta oest. El 21 de maig ja havien muntat els Camps I (5.800 m) i II (6.400 m). El 28 de maig muntaren el Camp III (6.950 m) i l’endemà intentaren fer el cim, però hagueren de fer-se enrere quan sols els faltava 1 hora d’ascens i 15 metres de desnivell perquè era massa tard.

El 8 de juny tornaren al Camp III i l’endemà, a les 3 h 30′ del matí marxaren cap al cim, cosa que aconseguiren a les 17 h. Buhl hi arribà a les 19 h’ i es convertia en el primer alpinista a fer dues primeres ascensions a un vuit mil. Tots arribaren sans i estalvi al camp base

(Visited 197 times, 1 visits today)
Facebooktwitterinstagram
Facebooktwittermail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *