Estrets del Parrissal i la llegenda del “Llop Blanc dels Ports”

Facebooktwittermail

Els Estrets del Parrissal és una de les rutes de senderisme més icòniques que pots trobar a la península ibèrica. Aquesta aventura natural combina la bellesa escènica amb la riquesa cultural i la mística d’antigues llegendes. En aquest article, faré una descripció detallada de la ruta, des de la seva distància i desnivell fins a la llegenda que l’envolta, el “Llop Blanc dels Ports“.

Dades tècniques de la ruta

DistànciaTemps en movimentDesnivell positiu/negatiuAltitud màximaTipus de ruta
7,99 km3 h 19 min490 m / 490 m768 mCircular

Què et trobaràs a l’excursió pels Estrets del Parrissal?

Inicialment, la ruta comença amb una pista forestal que ens porta a conèixer el jaciment d’art rupestre de La Fenellassa. Tot seguit, aquesta ruta es transforma en un sender que recorre el curs del riu Matarranya. Des d’aquest moment, s’alternen trams de senda i passarel·les que passen pel damunt del riu.

Al llarg del camí, t’endinsaràs en un paisatge natural ric en diversitat, desde boscos de coníferes fins a paratges rocosos d’una bellesa indescriptible. A mesura que avances, el terreny es torna més abrupte i, finalment, arribaràs als estrets del Parrissal. Aquí, el riu Matarranya flueix encaixonat entre altíssimes parets de roca calcaria, creant un espectacle natural de talla mundial.

Estrets del Parrissal

La importància de la conservació

No obstant això, és crucial recordar que aquesta és una zona protegida. Està estrictament prohibit banyar-se al riu Matarranya per a protegir espècies en perill d’extinció com el cranc de riu comú. El respecte per la natura no només garanteix la seva conservació, sinó que també ens permet gaudir d’aquests paisatges per moltes generacions més.

La llegenda del “Llop Blanc dels Ports”

Aquesta regió també és famosa per la seva rica història i folklore. Un dels més coneguts és la llegenda del “Llop Blanc dels Ports”. Aquesta, parla d’una sèrie de desenterraments de cadàvers i morts infantils que es van produir al segle XIX. Segons la història, aquests fets van ser atribuïts a una hiena que s’havia escapat d’un circ de animals salvatges.

Una experiència inoblidable

Tan si ets un amant de la natura com si busques una dosi d’aventura i cultura, la ruta d’avui, és una experiència que no t’has de perdre. Aquesta és una d’aquelles rutes que no només et desconnecten del món exterior, sinó que també et connecten amb tu mateix i amb la terra que trepitges. Així doncs, prepara les teves botes de muntanya i endinsa’t en aquesta aventura única!

Estrets del Parrissal

Descripció de la ruta: Estrets del Parrissal

El massís d’Els Ports de Beseit, compost de calcària i amb un terreny escarpat, és un punt de trobada entre les regions d’Aragó, Catalunya i València. Aquest massís ofereix un dels itineraris de senderisme més populars degut a la seva facilitat i paisatges impressionants: els Estrets del Parrissal.

La caminada comença en el tercer aparcament (amb capacitat per a 120 vehicles), situat a l’inici de la ruta i a prop d’una gran àrea de pícnic. El sender segueix el riu Matarranya cap amunt, començant per una pista forestal que ens porta prop del jaciment d’art rupestre La Fenellassa, on es poden veure vuit figures d’estil esquemàtic. Aquest tram del recorregut acaba a la Font de la Mina, situada aproximadament a 800 metres de l’inici.

A partir d’aquí, el sender i les passarel·les s’alternen i recorren el curs del riu, que es creua diverses vegades. Al llarg del camí, es poden veure corbes del riu, basses i petites cascades, tots formant un paisatge espectacularment bell.

Protecció de la Fauna i Regulacions

És estrictament prohibit banyar-se al riu per protegir la fauna local, com el cranc de riu comú (Austropotamobius pallipes), que està en perill d’extinció. La principal amenaça per a aquesta espècie és una malaltia fúngica anomenada afanomicosi. Aquesta és transmesa per crancs invasors com el cranc vermell americà i el cranc del Pacífic.

A mesura que avances, t’endinsaràs en un bosc dens de coníferes, principalment de pins silvestres, amb alguns roures i un sotabosc de boix, arç, falgueres i grèvols. El terreny es torna més escarpat i el riu s’estreny. Passarem, entre grans formacions de roques carbonatades (calcàries i dolomies) que són molt propenses a l’erosió, donant lloc a una varietat de formacions càrstiques com barrancs, agulles, coves i avencs.

Estrets del Parrissal

Arribats als Estrets del Parrissal, on el riu Matarranya flueix a través d’un canó de més de 200 metres de longitud, amb parets de pedra calcària de fins a 60 metres d’altura i en alguns llocs tan estretes com un metre. La vista és impressionant i ens fa reflexionar sobre el poder de la natura i la importància de conservar aquests llocs per a generacions futures.

Una vegada que passes els estrets, que a l’estiu es poden creuar sense banyar-se a causa del menor nivell del riu, tornaràs per on has vingut. Amb la gratificació d’haver experimentat una de les rutes més belles de la costa est de la península.

Nota d’aparcament: Hi ha tres aparcaments en el camí asfaltat cap a Parrissal des de Beseit: el primer està a prop del poble; el segon, a uns 3,5 km (punt de control); i el tercer i últim, a uns 6 km, just a l’inici de la ruta i àrea de pícnic.

(Visited 277 times, 1 visits today)
Facebooktwitterinstagram
Facebooktwittermail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *