Entrant als Aiguamolls de l'Empordà

Del Golf de Roses als Aiguamolls de l’Empordà (el Cortalet)

Facebooktwittermail

Camins de la Mediterrània – etapa 8

De Roses a la plana de l’Alt Empordà

Començo la ruta deixant enrere la pintoresca vila de Roses, amb la seva magnífica platja i l’ambient mediterrani que sempre m’envolta. Avanço cap a la part plana de l’Alt Empordà, un paisatge dominat per les conques dels rius Muga i Fluvià. En aquest entorn es troba el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, una joia de la biodiversitat i del paisatgisme català.

Si disposem de temps suficient, recomano fervorosament fer una visita al Centre d’Informació del parc. L’horari de tancament sol ser prou tardà per a permetre aquesta incursió (per a més informació, consultar la web o trucar al telèfon 972454222).

Descobrint Empuriabrava

A mesura que surto de Roses, arribo ràpidament a Empuriabrava. Aquesta urbanització és més que un simple conjunt de cases; és una entitat de població pròpia que forma part del municipi de Castelló d’Empúries. Al voltant de 8.000 persones hi resideixen de manera estable, aportant una vitalitat distintiva al lloc.

Empuriabrava es troba en la part septentrional de la Costa Brava, inclosa dins del golf de Roses. La zona està delimitada al sud pel tram final i la desembocadura del riu Muga, que ha estat canalitzat en aquest sector. Al nord, limita amb el rec dels Salins i a l’oest arriba fins a la carretera C-260.

Però el que realment fa única aquesta urbanització és la seva estructura. És una marina residencial construïda al voltant d’una extensa xarxa de canals artificials, una idea inspirada en altres projectes similars com Port-Grimaud a França o algunes zones de Florida als Estats Units. Fins i tot podria dir-se que s’assembla a una petita Venècia. Actualment, es considera la marina residencial més gran del món.

Finalitzant la ruta: del riu Muga a El Cortalet

Un cop trobo el riu Muga, el segueixo fins a la seva desembocadura. Aquí és on la ruta es torna una mica més aventurera: haig de posar els peus a l’aigua per travessar el riu. Afortunadament, el riu sol portar poca aigua, cosa que facilita el pas. Tot i així, sempre és prudent assegurar-se que el caudal no és massa elevat abans de travessar.

Ja a l’altre costat, arribo a les portes dels Aiguamolls. A partir d’aquí, el recorregut és clar; només he de seguir els rètols que em guien a través del paisatge fins a arribar a El Cortalet.

Si hi arribo amb temps, el Cortalet és el lloc ideal per gaudir de la fauna i el paisatge únics dels Aiguamolls. És essencial recordar que aquests aiguamolls són el sistema marjalenc més important de Catalunya, només superat pel delta de l’Ebre. Aquesta àrea protegida és el que queda d’una zona molt més extensa que un dia va dominar gran part del litoral empordanès.

Punt de sortida: L’Almadrava (Roses)
Punt d’arribada: El Cortalet (aiguamolls de l’Empordà)
IBP index: 50
Durada total: 7h 42m
Temps efectiu: 5h 18m
Desnivell: 31m
Alçada mínima: 0 m
Alçada màxima: 17m
Distància: 20,5km
Track gps: Si

Camins de la Mediterrània etapa 8

Etapa 8 Camins de la Mediterrània

 

 

Camins de la Mediterrània és una idea de Jaume Busqueta i Núria Arnan, pertanyents a Excursionistes.cat, entitat excursionista de Terrassa

(Visited 957 times, 1 visits today)
Facebooktwitterinstagram
Facebooktwittermail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

En continuar utilitzant el lloc, vostè accepta l'ús de galetes. més informació

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

Tancar