Punta Curull

Calaixos de l’Ereldo i la Punta Curull

Facebooktwittermail

Des de Vilanova de Prades

 
La serra de la Llena, situada a l’extrem occidental de la serra de Prades, cau sobre els relleus de la Conca de Barberà i de les Garrigues amb un paisatge dur, sec, que contrasta amb l’aspecte endolcit de les muntanyes pradenques, verd, boscós i de perfil suau. Des de la Punta del Curull es gaudeix d’àmplies vistes de la serra de Prades, del Montsant i de les comarques de les Garrigues, la Conca de Barberà i el Segrià. La cirereta del pastís és, però, la visita a les formacions rocoses dels Calaixos de l’Ereldo, un laberint natural sorprenent. Ruta fàcil i atractiva, idònia per a fer-la en família.
Ruta senyalitzada.

La ruta comença a Vilanova de Prades. Per arribar-hi des de Montblanc, es pren la carretera N-240 fins a l’Espluga de Francolí i se segueix per la T-700 en direcció a Prades. Més endavant, es trenca a la dreta (NO) per la TV-7005, fins al poble.

Vilanova de Prades

Plaça de l’Església de Sant Salvador. Es puja pel carrer dels Cups, situat a mà dreta (E) mirant la façana de l’església. Als 50 m, quan s’acaben les cases, es gira a l’esquerra per un camí senyalitzat amb marques grogues en forma de ferradura i blanques i grogues corresponents al sender de petit recorregut PR C-184. El corriol s’enfila cap al NO i NE en direcció al cingle que ratlla la serra, per un tram sinuós i rocós. Al cap de 360 m de la sortida, es desemboca a un camí ample. Es continua recte, seguint-lo cap al nord, es creua un altre camí. Aviat s’acaba el camí ample i es continua per un corriol que puja fins al peu del cingle, on es gira a la dreta.

Cova de les Bigues

Balma a la paret de la cinglera on es practica l’escalada esportiva. Es continua pujant i s’arriba a la carena.
Cruïlla al pla de la Galandana, a la carena de la serra. Cal travessar la pista que serveix d’accés als repetidors i a la talaia d’aguait situada al cim de la Cogulla, a l’esquerra. Es continua recte, per l’altra banda de la pista, en suau baixada, seguint els senyals grocs. De seguida el corriol tomba a l’esquerra (O) i poc després hi ha una bifurcació: es baixa per l’esquerra, recte, seguint els senyals grocs arran de la cinglera durant 150 m més (antigament el PR C-184 anava pel trencall que es deixa a la dreta). Entre blocs de roca i un espès alzinar, s’arriba al paratge dels Calaixos, on hi ha la cova de l’Ereldo; cal vigilar a no desorientar-se en el laberint de corredors que conformen aquest indret sorprenent (senyals grocs arreu). Després d’haver-lo explorat a plaer es desfà el corriol i es puja fins a la pista carenera Ara es gira a l’esquerra (E) seguint, de nou, els senyals del PR.

Bifurcació en un suau collet de la carena; es continua pel camí que se’n va a la dreta (SE; senyals grocs) abandonant la pista a l’esquerra (N), per on el PR connecta amb el Vilosell. Es dona la volta a un petit turó, es gira cap a llevant i es puja fins al fil de la serra, que se segueix en direcció al cim.

Punta del Curull

Esplèndida panoràmica sobre la Conca de Barberà, les Garrigues i la Catalunya interior, que s’allarga fins al Pirineu. En dies especialment clars, la panoràmica d’aquesta serralada abasta des del Mont Perdut fins al Canigó. Es torna enrere; 50 m després del cim, es deixa el camí per on s’havia pujat, es gira a la dreta (N) i es baixa pel corriol que discorre clotada avall.
Pista forestal que baixa de la carena; cal prendre-la a la dreta (E); 150 m després es desemboca al camí del Vilosell a Vilanova de Prades (senyals del PR C-184), ara una pista ampla que ja no es deixarà fins a Vilanova de Prades. Es gira a la dreta (S) en suau baixada, es deixa un trencall a l’esquerra i es continua recte cap al sud, ara pujant suaument cap a un petit coll situat al SE de la Punta del Curull, que queda uns 85 m per sobre. La pista gira al SO, més endavant al S i desemboca a la carretera, a la rotonda d’accés a la població de Vilanova, des d’on es fa cap al punt inicial de l’itinerari.

Arribem de nou a l’església de Sant Salvador de Vilanova de Prades. Fi del recorregut.

Punt de sortida: Vilanova de Prades
Punt d’arribada: Vilanova de Prades
Durada total: 2h 00m
Temps efectiu: 1h 41m
Desnivell: 130 m
Alçada mínima: 889 m
Alçada màxima: 1019 m
Distància: 4,6 km

Cova

Cova

(Visited 1.356 times, 1 visits today)
Facebooktwitterinstagram
Facebooktwittermail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

En continuar utilitzant el lloc, vostè accepta l'ús de galetes. més informació

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

Tancar