Refugi Delgado Úbeda

Gallina Pelada

Facebooktwittermail
Situació geogràfica: Cadí Moixeró
Inici / final: Parc de Palomera
Durada total: 6h 20m
Desnivell: 1000 m
Alçada mínima: 1581 m
Alçada màxima: 2317 m
Distància a/t: 14 km

Ruta circular que amb un sol dia ens permetrà ascendir als tres principals cims de la Serra d’Ensija: el Serrat del Voltor, la Gallina Pelada, la Creu de Ferro.
Deixarem el cotxe al Parc de Palomera, a uns 7 quilòmetres de Saldes. Si hi anem a l’estiu o un dia que no hi ha neu, podrem pujar amb el cotxe fins a Font Freda, una zona de pícnic i amb això ens estalviem un quilòmetre de pujada.
Si iniciem des del Parc, pujarem caminant per la carretera fins a trobar unes escales a mà dreta, les pugem i aviat arribarem a la Font Freda.
Ara ens endinsarem al bosc amb lleugera pujada. Aviat arribarem al torrent d’Ensija on el camí es torna més costerut i pedregós.
Arribarem a un tancat on en alguna època de l’any s’hi deu guardar bestiar, avui però no hi ha res. Ens trobem a la zona coneguda com la Planella Petita. Continuem amb forta pujada i per dins el bosc fins a arribar a uns prats coneguts com la Planella Gran.
Toca travessar el prat i dirigir-nos cap al Pla Gran i el Clot d’Ensija. Dos llocs molt macos on arribarem seguin una pista en ziga-zagues. Continuem ara amb un pendent més suau fins a arribar al refugi Delgado Úbeda conegut també amb el nom de Refugi d’Ensija.
Deixem el refugi a mà dreta i seguim pujant en direcció al turó que tenim davant. Continuem pujant suaument a través d’un camí molt ben definit fins a un coll.
Des del coll, es puja fàcilment fins que s’arriba a la cresta i d’aquí només falta seguir-la fins a arribar al primer cim de la jornada, el Cap Llitzet o Gallina Pelada. Des d’aquest cim, hi ha una fantàstica vista del Prepirineu i dels Pirineus. També de la cara sud del Pedraforca.

Seguim l’excursió d’avui tornant cap al refugi, ho farem pel mateix camí pel qual hem passat durant la pujada.
Un cop al refugi, seguirem recte deixant el refugi a mà esquerra. Trobem una forta pujada que ens deixarà al Pla d’Esija i d’aquí fins al cim de la Creu de Ferro sense cap mena de problema.
Ara falta dirigir-nos cap a l’últim cim de la jornada, seguim recte baixant cap a un coll que hi ha entre els dos cims. La pujada final és forta, inclús trobem alguna petita grimpada. El camí va passant per entremig del bosc. Finalment arribem al cim del Serrat del Voltor, últim cim de la jornada.
Hem de tornar al coll que estàvem, si no volem desgrimpar el tram de pujada, ho podem fer per un petit sender que dóna la volta i torna al coll. Un cop al coll, girem a la dreta i agafem el camí del Barranc de les Llobateres. Anem seguint aquest camí fins que desemboca a la carretera. Girem a l’esquerra i seguim per la carretera fins al Parc de Palomera on tenim el cotxe.

(Visited 6.234 times, 1 visits today)
Facebooktwitterinstagram
Facebooktwittermail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *