Kanchenjunga

Kanchenjunga

Facebooktwittermail
Situació geogràfica: Tibet / Nepal
Alçada: metres
Primera ascenció: 25 de maig de 1955
Alpinistes: George Band
Joe Brown
1ª ascenció catalana: 24 d’octubre de 1986
Alpinistes: Josep Permanyer

El Kanchenjunga és un cim de l’Himàlaia, situat a la frontera entre l’Índia i el Nepal. És el tercer cim més alt del món, amb una alçada de 8.586 metres.

El seu nom significa “els cinc tresors de la neu”, ja que té cinc cims.
Fins al 1852, va ser considerat el cim més alt del planeta, però els càlculs fets el 1849 van convertir l’Everest en el més alt i el Kanchenjunga el tercer.

La muntanya és considerada sagrada pels nadius, per la qual cosa, quan el 25 de maig de 1955 George Band i Joe Brown aconsegueixen fer el cim per primera vegada es van aturar a pocs metres d’aquest en senyal de respecte. Aquest costum s’ha respectat per la major part d’expedicions posteriors.

El 1985 una expedició gironina es dirigí a la zona amb la intenció d’atacar el cim principal. El mal temps els va fer avortar un primer intent, però el 24 d’octubre, Ramon Estiu, Josep Permanyer i el xerpa Ang Rita, llançaren l’atac definitiu des del camp IV situat a 7800 metres.

A una alçada de 8400 metres, Ramon Estiu es va veure obligat a abandonar, però els altres dos alpinistes si varen aconseguir arribar al cim.

L’enorme massís del Kanchenjunga es troba enfortit per grans arestes que corren aproximadament d’est a oest i de nord a sud, formant una “X” gegant. Aquestes crestes contenen una sèrie de pics entre 6.000 i 8.000 metres d’altitud. En l’aresta aquest a Sikkim, està Siniolchu (6.888 msnm). L’aresta oest culmina en el magnífic Jannu (7.710 msnm) amb la seva imponent cara nord. Al sud, clarament visible des de Darjeeling, apareixen el Kabru Nord (7.338 msnm), Kabru Sud (7.316 msnm) i els pics Rathong (6.678 msnm). L’aresta nord, després de passar pel subpic menor Kanchenjunga Nord (7.741 msnm), conté Els Bessons i el Pic Tent, i corre fins a la frontera tibetana pel Jongsong la, un pas de 6.120 msnm.

A causa de la seva remota ubicació al Nepal i accés difícil des de l’Índia, la regió de Kanchenjunga no ha estat molt explorada pels alpinistes. Per tant, ha conservat gran part de la seva primitiva bellesa. A Sikkim fer trekking per la regió del Kanchenjunga és una activitat recent que ha rebut fa poc aprovació oficial. El coll Goecha està guanyant popularitat entre els turistes, situat a la dreta, just davant de l’enorme cara sud-est del Kanchenjunga. Un altre sender fins a la conca del Llac Green s’ha obert recentment al trekking, discorrent al costat nord-est del Kanchenjunga al llarg de la famosa glacera Zemu.

(Visited 405 times, 1 visits today)
Facebooktwitterinstagram
Facebooktwittermail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *