Aiguamolls de l'Empordà

Roses – El Cortalet (Aiguamolls de l’Empordà)

Facebooktwittermail

Gr-92 Etapa 4

Punt de sortida: Roses
Punt d’arribada: El Cortalet
Durada total: 3h 43m
Desnivell: 77 m
Alçada mínima: 0 m
Alçada màxima: 14 m
Distància: 16,80 km
Track gps:
Waypoints gps:

Deixem la vila de Roses i entrem de ple en la part plana de l’Alt Empordà, formada per les conques dels rius Muga i Fluvià. En aquesta plana es situa el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, que és una joia ecològica i de paisatge del nostre país. El GR92 en ressegueix bona part dels seus punts d’interès, començant pels Estanys de Vilaüt, on s’arriba des del punt quilomètric 05,6, per mitjà del GR92-0. També remarcar el Centre d’Informació del Parc i pel seu itinerari principal de visita, situats al començament de la pròxima etapa. El contrapunt de la implantació humana el dóna Castelló d’Empúries, amb importants monuments i el seu harmoniós conjunt. Si es disposa de temps suficient, és interessant, al final de l’etapa visitar l’esmentat Centre d’Informació com a preparació de l’etapa següent. L’horari de tancament del Centre d’Informació normalment és prou tardà per a donar temps per fer aquesta visita (consultar horari a la web o al telèfon 972454222).

Com es diu normalment, després de la tempesta sempre bé la calma. El nostre GR-92 no volia ser una excepció i compleix aquesta norma al peu de la lletra. Després de la dura etapa anterior entre Cadaqués i Roses a la que contínuament estàvem pujant i baixant, aquesta etapa que comença a Roses, és un passeig de 16 quilòmetres pràcticament planers.

Iniciarem l’etapa d’avui davant de la Ciutadella de Roses. Vull remarcar que en tota aquesta etapa (almenys quant jo hi vaig passar el 2010), els senyals blancs i vermells del Gr, estaven bastant desgastats i en algun punt costaven de veure, si és que s’arribaven a veure, per tant caldrà estar atents als encreuaments per tal de no equivocar-nos.
Els primers quilòmetres no són gaire macos, per no dir gens. Caminarem per una pista ampla, rodejada de camps i amb molta runa a banda i banda.

Quan ens trobem amb el Rec del Madral, tot canviarà i semblarà que entrem a una nova etapa. Ja estem en zona protegida d’aiguamolls i això es nota amb el paisatge que ens envolta.
En aquesta etapa, podrem gaudir d’un bon espectacle afegit, però que en aquesta zona ja forma part de l’entorn. Si observem, el cel veurem com contínuament està ple de paracaigudistes que faran que més d’un cop estiguem més pendents del cel que del terra. A diferència de l’etapa en general, quan arribem a Castelló d’Empúries trobarem que està molt ben marcat, cosa que farà que passem pel poble sense cap tipus de problema. Des de Castelló i fins que arribem al Cortalet, també està ben marcat i arribarem tranquil·lament a la zona d’aiguamolls.

Aquí, és bo arribar-hi amb temps per poder gaudir de la fauna i el paisatge dels aiguamolls.
Hem de tenir en compte que els aiguamolls de l’Empordà constitueixen el conjunt marjalenc més important de Catalunya, després del delta de l’Ebre. L’actual zona protegida és la resta d’una extensa àrea que antigament ocupava gran part del litoral de l’Empordà.

Els aiguamolls ocupaven antigament tot el pla del litoral del golf de Roses i del baix Ter, però van anar desapareixent per l’expansió de l’agricultura i la ramaderia amb canals de dessecació, la canalització de la Muga i la construcció dels embassaments de Boadella, Sau, Susqueda i el Pasteral. Sis llacunes petites i la gran llacuna o estany de Castelló van desaparèixer.

Gr-92 Etapa 4
Gr-92 Etapa 4
(Visited 9.002 times, 1 visits today)
Facebooktwitterinstagram
Facebooktwittermail

2 thoughts on “Roses – El Cortalet (Aiguamolls de l’Empordà)

  1. Buenas tardes: vamos a realizar etapas del GR92, del 8 al 20 de Abril, comenzando en Port Bou. Les agradecería me informaran si está bien señalizado y si la posibilidad de alojamientos es factible..Les agradecería igualmente me informen si consideran alguna advertencia a tener en cuenta, añadida a las ya conocidas de prudencia, equipación, móvil,… ¿Existe alguna publicación detallada de este GR ?
    A la espera de sus noticias, les saludo atentamente.

    1. Buenas tardes Manuela. Perdona no haber contestado a tiempo. Problemas técnicos de la página y personales míos me lo han impedido. Imagino que ya realizo las etapas que me decía. Espero que las disfrutara mucho y si en el futuro la puedo ayudar en algo aquí estaré. Saludos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *