Serra de Busa

Serra de Busa

Facebooktwittermail

La serra de Busa és una de les serres del Prepirineu situada al sud de la serra dels Bastets, a la comarca del Solsonès. Sembla inaccessible a causa de les seves agrestes parets de formes montserratines. El punt més elevat és el Serrat de les Graelles amb el cim del Cogul (1.526 m).
La serra de Busa forma un ampli altiplà, anomenat el pla de Busa, tallat per tots costats per altes cingleres, s’estén des de la Valldora a llevant fins a la del Cardener a ponent. Aquest pla és una illa natural sobre dels penyals de la serra de Busa on destaca la presència de la casa Rial, única masia encara habitada de forma permanent (a mitjans del segle XVIII la parròquia tenia 63 habitants) i l’església parroquial de Sant Cristòfol (amb llinda del 1758).
La sortida d’avui és llarga i amb un desnivell important, durant el recorregut no trobarem fonts per tant, cal anar amb una bona previsió de líquids.
Per arribar a l’ecomuseu que serà el nostre punt de sortida, agafarem la C-26 que va de Solsona a Berga i a uns 16 km de Solsona, agafarem un desviament a l’esquerra. Quan arribem a l’ecomuseu, trobarem un aparcament habilitat.
Iniciarem passant pel pont que hi ha al costat de l’ecomuseu i aviat arribarem a Can Pujol. Passarem per davant de la masia de Can Solà i ens dirigim cap al Grau d’Orriols. Quant ja hem fet un bon tram de pujada, trobem un desviament a la dreta que ens porta a la Balma d’en Xalet de Busa, val la pena anar a visitar aquest indret, això si, després haurem de tornar a aquest punt del camí.
Un cop de nou al camí principal, seguirem pujant. El camí fa ziga-zagues fins que es trobem davant nostra una pista. A l’esquerra, veiem casa Orriols. Just després de la casa, trobem un petit sender a mà dreta que és el que puja cap al Grau de la Bartolina. Aquí trobarem una escala que ens ajudarà a salvar el desnivell i un cop al capdamunt de l’escala, ja ens trobem al Pla de Busa.
Anem caminant pel pla tot seguint la cinglera on podrem gaudir d’una excepcional vista de Montserrat. El tram del pla és molt agradable, caminarem entre prats cosa que ens ajudarà a gaudir de l’entorn en el qual ens trobem. Passarem pel Reial de Busa i per La Vila.
Ara en poca estona arribarem al mirador, on podrem contemplar El Pedraforca, la serra d’Ensija, el Port del Compte, etc. Simplement espectacular!!
Ens dirigim cap al Capotell o presó de Busa, on arribarem tot passant un pont metàl·lic. Des d’aquest punt, la vista que tindrem també és fantàstica. Un cop hàgim gaudit de les vistes, ens dirigim cap al cim del Cogul, punt més alt del dia d’avui.
Baixem del cim del Cogul pel costat contrari del que hi hem pujat, és a dir, seguint el sender i en uns 7 o 8 minuts des del cim, girarem a l’esquerra per un sender que baixa decididament a la nostra esquerra. Aquest sender ens durà a Sant Pere de Graudescales passant just per sota de la paret de la muntanya.
Iniciem la baixada i en uns 15 minuts ens situem ja al peu de la paret. Girem a la dreta i anem seguint sempre aquest sender sense separar-nos de la paret fins que arribem a trobar-nos amb el sender que baixa del Grau de Vilamala. Seguim ara per un sender un xic més ample, fins a trobar-nos amb una pista. A la dreta, faríem la volta a la cinglera i ens trobaríem amb el sender pel qual hem pujat, nosaltres girem a l’esquerra. Aquest sender ens durà de baixada cap a Sant Pere de Graudescales (segle X). Un cop arribem a Sant Pere i hàgim fet la visita corresponent, només ens queda seguir la pista fins al punt de sortida.

Dades de la sortida

Situació geogràfica: Solsonès
Punt de sortida: La Valldora
Durada total: 8h 01m
Desnivell: 1073 m.
Alçada mínima: 751 m.
Alçada màxima: 1529 m.
Distància: 21,7 km.
Track gps: Si

Serra de Busa
Serra de Busa
(Visited 9.164 times, 1 visits today)
Facebooktwitterinstagram
Facebooktwittermail

2 thoughts on “Serra de Busa

 1. Bona nit
  Moltes gràcies per haver compartit aquesta ruta. La he fet avui (octubre 2017) i m’ha agradat molt! I el track, perfecte. Mai ho
  hagues pogut fer si no fos per la bona gent que comparteix aquests tresors.

  Nosaltres hem anat relativament a bon pas, i el gps ens diu que hem trigat unes 4h en moviment i 2h detinguts.

  Una abraçada,
  Toni

  1. Hola Toni.
   M’alegra que us hagi sigut d’utilitat la informació i que hàgiu gaudit de la ruta. Pel que dius, heu portat molt bon ritme!!

   Salutacions!
   Albert

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *