Castell de Bac Grillera

Castell de Bac Grillera

Facebooktwittermail

Abans d’entrar en matèria, comentar que en aquesta sortida hi ha un petit tram de grimpada que no presenta grans dificultats i on ens podrem ajudar d’una cadena. És just abans d’arribar al cim del Bac Grillera. Es recomana realitzar la sortida en sentit antihorari per tal d’agafar aquest tram de pujada i no de baixada. Tota la ruta està marcada amb senyals de color groc i alguna fita. No hi ha cap problema per anar-les seguint.
La Serra de Bac Grillera, està inclosa dins l’Espai Natural Protegit de l’Alta Garrotxa.
Ens trobem al coll dels Horts, ja molt a prop de la frontera amb la Catalunya Nord. En aquest punt hi ha espai per deixar els cotxes (no masses, però 4 o 5 cotxes sí que hi caben). Comencem a caminar bosc endins, i al primer encreuament, girem a la dreta seguint el rètol de Sant Cristòfol dels Horts, una església abandonada que pertany al municipi d’Albanyà i que està protegida com a bé cultural d’interès local.
El nostre camí, segueix per un petit sender que surt de darrere l’absis. Ara entrem a un tram una mica embardissat i cal que estiguem atents a les marques de color groc.
Aviat arribem a un petit nucli de masos tots abandonats. El sender va pujant molt lleugerament fins a arribar a la Fillola. Aquest és un bon lloc per fer una parada, ja sigui per reagrupar-nos si anem amb grup o per esmorzar i agafar força per la pujada que ens espera a partir d’ara.
Iniciem el tram més dur de la sortida. Pujarem uns 300 metres de desnivell en tan sols 1,4 quilòmetres. Si bé aquest tram no presenta cap dificultat tècnica el fort desnivell fa que ens ho agafem amb calma.
Un metre abans del cim, trobarem un mirador des del qual gaudirem d’una vista espectacular. Finalment, arribem al cim on trobarem un vèrtex geodèsic.
Des del cim, podem veure ja el tram de grimpada que ens espera i al fons, l’ermita de la Mare de Déu del Fau.
Anem seguint el nostre camí fins a arribar al tram de cadenes, primer en trobem una que no presenta cap tipus de dificultat però de seguida arribem al segon tram. Aquest és un xic més aeri i, hi ha un únic pas que pot presentar certa dificultat, ja que pràcticament no hi ha on agafar-te. Un cop superat aquest pas, arribem a una mena de cim i aquí sí que s’han acabat les dificultats. Finalment arribem al cim del Bac Grillera.
Arribem al coll del Fau. Aquest és el punt on, després de visitar l’ermita, haurem de tornar per dirigir-nos cap al cotxe. L’ermita de la Mare de Déu del Fau o de Santa Maria pertanyia a l’antic terme parroquial de Carbonils, ara terme d’Albanyà, al límit amb Maçanet de Cabrenys. És coneguda també com l’ermita de “les Formigues” o de “les Alades”. Ja existia al segle XIII i fou reconstruïda a la primera meitat del segle XV.
És una ermita d’una sola nau amb absis de planta semicircular. La nau està coberta per una volta apuntada mentre que la coberta de l’absis no es pot apreciar a causa del gran retaule que ocupa tot l’espai. L’arc triomfal, però, és de perfil apuntat. Els murs laterals de la nau presenten una cornisa motllurada que ressegueix el perímetre. Sota d’aquesta, als laterals de l’absis, hi ha dos arcs de mig punt oberts als murs els quals no estan marcats en planta. Hi ha dues portes per accedir a l’interior. La del frontis és d’obertura rectangular, amb els brancals bastits amb carreus desbastats i la llinda plana arrodonida, amb un arc de descàrrega superior bastit en pedra petita ben escairada. Per damunt hi ha un òcul de pedra força reformat. La porta lateral és d’arc de mig punt adovellat i és per la que podem accedir a l’interior. A l’extrem de llevant de la façana hi ha el campanar d’espadanya, d’un sol arc. L’última restauració important és de l’any 2015.
Al costat de l’església hi ha l’antiga casa de l’ermità, pràcticament enderrocada.
Val a dir, que des de la zona de l’ermita, hi ha una vista excepcional de l’Empordà i part de la Garrotxa.
Ara que ja coneixem un xic més de l’ermita, toca seguir el nostre camí. Com hem dit, desfem el camí fins al coll del Fau i girem a la dreta en direcció Tapis i Maçanet de Cabrenys.
Des d’aquest punt i fins al cotxe, ens esperen 3,5 quilòmetres per pista forestal i sempre en lleugera baixada. Hem d’anar amb compte, ja que en aquesta pista hi circulen tot tipus de vehicle.
Finalment i sense cap tipus de contratemps, arribem al cotxe. Sense cap mena de dubte, el Bac Grillera és una sortida molt recomanable.

Situació geogràfica: Alta Garrotxa
Inici / final: Coll dels Horts
Durada total: 4h 01m
Desnivell: 531 m
Alçada mínima: 699 m
Alçada màxima: 1050 m
Distància: 9,7 km
Track gps: Si
Waypoints gps: Si

Castell de Bac Grillera
Castell de Bac Grillera
(Visited 2.627 times, 1 visits today)
Facebooktwitterinstagram
Facebooktwittermail

2 thoughts on “Castell de Bac Grillera

    1. Bon dia Robert.
      Si et fixes bé poso situació geogràfica i no comarca. En aquest cas, la població més propera és Maçanet de Cabrenys i aquesta població és una de les 11 poblacions que formen el Consorci de l’Alta Garrotxa. Per tant, considero que és correcte dir que aquesta excursió és a la zona de l’Ata Garrotxa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *