Pont Vell de Gualta

Torroella de Montgrí – Begur

Facebooktwittermail

Gr-92 Etapa 7

Punt de sortida: Torroella de Montgrí
Punt d’arribada: Begur
Durada total: 5h 31m
Desnivell: 352 m
Alçada mínima: 7 m
Alçada màxima: 183 m
Distància: 22,15 km
Track gps:
Waypoints gps:

Entre Torroella de Montgrí i Begur, l’etapa és molt tranquil·la i el podríem dividir en dues parts ben diferenciades, separades per la fita important que constitueix el conjunt medieval de Pals. Des de Torroella de Montgrí a Pals es travessa l’amable plana baix-empordanesa, de gran bellesa tant pel seu harmoniós conjunt, com pels detalls de paisatges rurals, d’aiguamolls i dels pobles que es travessen. Un cop feta la recomanable visita a Pals, el GR 92 penetra en el massís de Begur, tot canviant el paisatge pla per suaus desnivells. Després de passar per la masia fortificada de can Pou de Ses Garites, que és una de les mostres clàssiques d’aquest tipus de construcció, el sòl dels boscos que es trepitjaran fins a Begur està constituït per sorra o terreny sorrenc, lloc ideal per descobrir el que són les dunes fixades per la vegetació.

Iniciem la caminada al capdamunt del Passeig de Catalunya de Torroella, just a la gran rotonda on vàrem acabar l’etapa anterior. Anem baixant pel Passeig de Catalunya fins a trobar una rotonda més petita. Aquí, seguim recte per la carretera de Palafrugell per poder travessar el riu Ter. Estarem atents ja que just acabat el pont del riu, s’ha de girar a la dreta per caminar una estoneta al costat del riu.
Arribem a la carretera de Gualta. Molta precaució en aquest punt, ja que hem de caminar un petit tram per la carretera i sobretot a l’estiu és molt transitada. En pocs metres, girem a l’esquerra.
Seguim al costat del riu fins a arribar a Gualta, on trobem un dels grans punts d’interès d’aquesta etapa, el Pont Vell de Gualta construït al S. XVI i declarat Patrimoni Nacional.

Hem de travessar tot el poble, sempre seguint recte pel carrer Major. Passarem davant l’església del poble i ja cap al final d’aquest carrer, girem a la dreta. En general està ben marcat i no hi ha d’haver cap problema per trobar el camí correcte.

Sortim del poble i ara tocarà pujar un petit turó, el Puig de la Font Pascaula, des d’on gaudirem d’una excel·lent vista de la plana empordanesa i del massís del Montgrí.
Ara iniciem un tram on anirem visitant pobles empordanesos d’una gran bellesa, on a la majoria d’ells val la pena parar-s’hi a fer una visita.

El primer que ens trobarem és Fontanilles. Aquí, el Gr no passa pel mig del poble sinó per la carretera que porta a Palau-sator. Següent parada del nostre camí. A Palau-sator us recomano que feu una visita al poble.
Anem seguint els senyals del Gr i sense problemes arribem a Fontclara. Travessem el poble i arribem a la carretera Gi-651, que no és massa transitada però com sempre, la passarem amb molta precaució, ja que no deixa de ser una carretera. Ara ens espera un altre dels grans atractius de l’etapa: Pals.
Pals compta amb un centre històric medieval on destaca la torre romànica construïda entre els segles XI i XIII, coneguda com la Torre de les Hores.

Dins del barri gòtic de la vila hi ha carrers empedrats i arcades de mig punt, façanes amb finestres ogivals i balcons de pedra. La muralla de la ciutat consta de quatre torres quadrades que daten del segle IV. El mirador de Josep Pla (des d’on es poden veure els camps de l’Empordà i les illes Medes), la plaça Major, les tombes al carrer Major i l’església de Sant Pere són altres racons turístics de la ciutat. La visita a la població és obligada.

Per seguir el nostre camí, anem a plaça Catalunya, aquí agafem el carrer Abeurador que més endavant ens converteix amb el carrer Quermany i l’anem seguint recte. Passarem per sota la carretera C-31 i anem seguint el carrer asfaltat. La zona està ben senyalitzada.
Passarem per davant de Can Pou de Ses Garites, una impressionant masia. El camí aviat s’endinsa a una zona de dunes molt maca i més que ho seria si la mà de l’home no hi hagués construït unes impressionant sorreres per extreure’n la sorra. Finalment, arribem a Begur, punt final de l’etapa d’avui.

Gr-92 Etapa 7
Gr-92 Etapa 7
(Visited 8.649 times, 1 visits today)
Facebooktwitterinstagram
Facebooktwittermail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *