Besiberri Nord

Besiberri nord

Facebooktwittermail

des de Cavallers

Situació geogràfica: Pirineu Occidental
Punt de sortida: Presa de Cavallers
Durada total: 8h 50m
Desnivell: 1294 m
Alçada mínima: 1720 m
Alçada màxima: 3022 m
Distància a/t: 14,6 Km.

El Besiberri Nord és el cim més atractiu i agrest de tot el massís de Besiberri. Aquesta muntanya té una silueta piramidal molt característica que és fàcil de reconèixer des de diferents punts de la serralada. A la cresta de Besiberris trobem altres reconeguts 3.000s com el Bessiberri Sud (3.030m) i el Comaloforno (3.033m), sent aquest últim el punt culminant de tot el massís.

Les dificultats de la ruta es concentren sobretot a la part final de l’ascensió. Per arribar al cim cal grimpar per un terreny bastant aeri amb passos de I i II i, fins i tot, fer un pas curt de III. La desgrimpada durant la baixada també pot complicar-se si no s’està acostumat a grimpar.
Si volem assegurar el pas de III que trobarem durant la grimpada final cap al cim, cal portar casc, corda i arnès (recomanable si anem acompanyats de gent amb poca experiència en grimpades).

Deixem el cotxe a l’aparcament de la presa de Cavallers i anem pujant a la presa per la carretera. Al començament de la presa hi ha un panell d’informació i un pal indicador. Seguim direcció a l’Estany Negre, vorejant el llac fins a la pleta de Riumalo, on trobem el desviament cap al Besiberri.

Des de la pleta, creuem el riuet de l’Estany Negre i pugem pel sender del barranc de Malavesina. El sender es manté al principi en el marge dret del barranc, creuant ocasionalment els rierols que desguassen al barranc. Després de travessar una zona encaixonada i rocosa, sortim a una zona més oberta. El sender acaba creuant al marge esquerre del barranc, i puja fins a l’Estanyet de Malavesina.

Des de l’Estanyet, la ruta puja cap a la bretxa Peyta. No és l’únic camí, però aquesta és la zona més trepitjada i amb fites. La pujada és costeruda, i abans d’arribar a la bretxa, la ruta es desvia a l’esquerra, ja de forma decidida cap al Besiberri Nord.

La pujada final al Besiberri Nord es realitza per cinc xemeneies que s’enllacen per cornises de dreta a esquerra. En general, la dificultat no supera el 2n grau superior, però la sensació és bastant aèria. Els passos més complicats estan en les xemeneies, i no són massa exposats. L’exposició és major en els trams de connexió, però la dificultat en ells és baixa.

La primera xemeneia té un bloc caigut que la tapa parcialment. Després de passar el bloc i sense arribar al final de la xemeneia, se surt per l’esquerra. La segona xemeneia té una entrada una mica alta i només es puja fins a la meitat, sortint per l’esquerra. La cornisa entre la 2° i la 3° xemeneia potser és la zona més exposada de la ruta. La tercera xemeneia també té una entrada una mica alta, i és la zona més delicada per a la desgrimpada. Després de pujar uns primers metres, ens fiquem en la quarta xemeneia sense solució de continuïtat. Al final d’aquesta, girem a la dreta per pujar per la cinquena xemeneia, que és només una petita bretxa que ens condueix fins al cim.

Des del cim del Besiberri Nord (3015 metres), hi ha una vista excepcional. Pel sud veiem la carena que condueix al Besiberri Sud i al Comaloformo. Per l’est, la Punta Alta, i una mica més lluny, el Tuc de Colomers.

Realitzem la baixada per la mateixa ruta tenint sempre molta precaució en la desgrimpada de les xemeneies.

Besiberri Nord
Besiberri Nord
(Visited 5.075 times, 1 visits today)
Facebooktwitterinstagram
Facebooktwittermail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

En continuar utilitzant el lloc, vostè accepta l'ús de galetes. més informació

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

Tancar