Dolmen del Puig d’Arques

Dolmen del Puig d'Arques

El dolmen del Puig d’Arques, situat dalt d’aquest cim i a una altitud de 525 metres, és un dels més importants de les Gavarres. Va ser citat i excavat per primer cop el 1964 per Pere Caner i un grup de Calonge. El 1965 Lluís Esteve va publicar-ne un estudi. L’excavació de 1964 va proporcionar interessants restes dels aixovars funeraris que acompanyaven els cadàvers (fragments ceràmics a mà, amb una plaqueta d’esquist verdosa, dues puntes de sageta i un ganivet de sílex). Aquests materials arqueològics, i també la seva tipologia arquitectònica – sepulcre de corredor evolucionat o galeria catalana – ens permeten situar la seva construcció a principi del III mil·lenni aC.
Consta d’una cambra rectangular llarga, feta amb lloses de pissarra, i d’un passadís ample i curt format amb murs de pedra seca, possiblement revestits amb lloses, que arribava fins a l’escaló superior del túmul. La gran llosa lateral esquerra, partida en dos trossos, és un aflorament natural treballat fins a donar-li aquesta forma. L’orientació atípica d’aquest dolmen, cap al nord-est en lloc de sud o sud-est, sembla forçada pel lloc triat per bastir-lo. La longitud total del monument – cambra i corredor – és de 7 metres, amb una amplada d’1,50 i una altura de 2 metres. El túmul, circular i de 17 metres de diàmetre, estava format per tres escalons de pedres i terra, sostinguts per un anell exterior fet amb grans blocs i murs de pedra seca.
En la seva restauració, feta pel Geseart (Grup Empordanès de Salvaguarda i Estudi de l’Arquitectura Rural i Tradicional) l’any 2001, es va refer totalment la banda dreta del corredor i es va ressituar el fragment de coberta al seu lloc. La cambra i el túmul varen ser consolidats i se’n varen restaurar les seves parts més malmeses.

Dolmen del Puig d'Arques
Dolmen del Puig d’Arques
(Visited 2.349 times, 1 visits today)

En continuar utilitzant el lloc, vostè accepta l'ús de galetes. més informació

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

Tancar