La Mola

Sant Llorenç del Munt

Facebooktwittermail
Situació geogràfica: Vallès Occidental
Punt de sortida: L’Alzina del Salari
Durada total: 5h 59m
Desnivell: 1044 m.
Alçada mínima: 727 m.
Alçada màxima: 1107 m.
Distància: 19,7 km.
Track gps: Si
Waypoints gps: Si

Excursió lineal pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt en la que descobrirem racons molt interessants com l’Hospital de Sang, la cova de la Cort Fosca, l’Alzina del Vent més coneguda com l’Alzina Bonica, el Roure del Palau o la Font del Saüc entre d’altres. Pujarem els dos cims més coneguts de la zona com són el Montcau i la Mola i també pujarem el Turó de la Pola des d’on gaudirem d’una vista espectacular sobre la muntanya de Montserrat.
La ruta en si no està marcada i a causa de l’orografia del terreny es fa de molt mal explicar exactament. Tot i així intentaré detallar-ho però es recomana utilitzar un bon mapa de la zona o millor el track gps publicat en aquesta mateixa pàgina.
Deixarem un cotxe al final del carrer Vista Alegre de Matadepera i amb un altre cotxe en dirigim a l’aparcament de L’Alzina del Salari on iniciarem l’excursió.
Comencem pujant en direcció al coll de les Tres Creus per la pista pavimentat que surt de l’aparcament. Un cop al coll, seguim per la pista principal fins a arribar al dipòsit d’aigua on girarem a l’esquerra i pujarem al cim del Turó de la Pola enfilant-nos per la roca. Val la pena pujar fins aquí, ja que les vistes a la muntanya de Montserrat són espectaculars. Ara toca tornar al coll de les Tres Creus on agafarem el petit sender que ens queda a la dreta.
Anem seguint aquest petit sender, passarem per la Font de la Pola. Aquest tram de sender és llarg, i l’anirem seguint fins a arribar a una pista forestal.
Un cop a aquesta pista, la seguirem uns metres de pujada i abans de la primera corba, agafem un petit sender a l’esquerra. Ara ens dirigim cap a la cova de la Cort Fosca i a l’hospital de Sang però pot costar una mica de trobar. Un cop hàgim deixat la pista forestal anterior, anem seguint el petit sender fins que arribarem a un punt que sembla que el sender s’acaba. Si ens fixem bé hi ha uns arbres i aquí un petit sender en forta baixada. Entrem a una zona molt humida on trobarem la cova de la Cort Fosca que si portem una llum, podrem entrar. No és molt profunda i si val la pena entrar-hi. Des de la cova, seguim baixant i uns metres més avall, trobarem l’Hospital de Sang. Un cop visitat, haurem de torna a pujar fins al punt on semblava que s’acabava el sender.
Un cop hàgim arribat de nou a aquest punt, tocarà pujar seguint primer un petit sender que està una mica marcat i finalment enfilant-nos per la roca com ja hem fet abans al Turó de la Pola. Des del cim, baixem en direcció contrària a la que hem pujat i en poca estona arribem de nou a la pista forestal que havíem deixat abans.
Ara anem seguint la pista fins que arribarem a l’Alzina del Vent, també coneguda com l’Alzina Bonica o l’Alzina de la Coma d’en Vila, té una alçada de prop de 12 metres i un tronc amb un gran perímetre de 2,8 metres. Les seves nombroses branques gruixudes, fermes i llargues, li donen un aspecte monumental i es diu que aquesta és l’alzina més ben formada de tot el massís. Així doncs, no deixeu de visitar-la.
Ara tenim dues opcions, retrocedir uns metres fins al coll d’Eres i girar a l’esquerra o continuar per la pista que hi ha al costat de l’Alzina, les dues opcions, es troben més endavant i totes dues ens porten al coll d’Estenalles passant abans per l’ermita de Sant Jaume.
Ens trobem al coll d’Estenalles, un dels punts més concorreguts de tot el massís. Aquí s’acaba la tranquil·litat i quasi solitud de la qual hem gaudit a la primera part de l’excursió per entrar a una zona molt massificada, sobretot en dies festius. És tanta la quantitat de gent que circula per aquí que des del coll fins al cim del Montcau s’ha habilitat amb cordes un camí per tal d’evitar l’erosió a tota la muntanya. La pujada fins al Montcau és curta, però intensa, sobretot a la part final.
Des del Montcau, baixarem en direcció al coll d’Eres i seguirem pel camí perfectament marcat en direcció a la Mola. En poca estona passarem pel Roure de Palau o Roure d’en Palau, un altre arbre monumental de 30 metres d’alçada i un perímetre d’un metre i mig.
Seguim caminant i el següent punt d’interès que ens dirigim són els Òbits. Un conjunt de balmes i petites cavitats situades al peu del cingle del turó dels Òbits.
Nosaltres primer vàrem passar pel turó dels Òbits, a la part alta, des d’on es gaudeix d’una excel·lent vista panoràmica del massís de Sant Llorenç del Munt. I seguidament vàrem baixar cap a les balmes. Aquest recorregut, sobretot entre el cim i les balmes no estan marcats i poden ser perdedors. Recomano seguir el track gps o des del camí principal anar directament a les balmes seguint les indicacions.
Ara sí, el nostre pròxim destí és el monestir romànic de Sant Llorenç del Munt situat al cim de la Mola on arribarem sense cap problema seguint el camí principal.
Un cop feta la visita de rigor al monestir, baixem en direcció sud cap on tenim el cotxe pel Camí dels Monjos. Farem una corba a l’esquerra i poc després una corba forta a la dreta. En aquesta corba si ens hi fixem, hi ha un sender a l’esquerra que ens porta a la Font del Saüc. En cas de visita la font, retornarem a aquest punt.
Ara si, ja només falta anar baixant fins a arribar al punt on tenim el cotxe. L’excursió ha sigut llarga però ha valgut molt la pena.

Travessa a Sant Llorenc del Munt
Travessa a Sant Llorenc del Munt
(Visited 2.170 times, 1 visits today)
Facebooktwitterinstagram
Facebooktwittermail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *