Oceania: Kosciusko / Piràmide de Carstenz
A Oceania és on hi ha més polèmica, uns consideren que el cim més alt del continent és el Kosciusko de només 2230 metres d’altitud.
D’altres consideren que les illes de Nova Guinea i d’Indonèsia formen part d’Oceania i en aquestes illes s’hi troba la “Piràmide de Carstensz” de 4884 metres.
Mont Kosciuszko
El Mont Kosciuszko, situat a les Muntanyes Nevades, al Parc Nacional de Kosciuszko, és el cim més alt de l’Austràlia continental. L’explorador polonès Paul Strzelecki li va posar aquest nom l’any 1840 en honor de l’heroi nacional polonès General Tadeusz Kościuszko.
Diverses mesures del pic que originalment va ser batejat com a Kosciuszko van mostrar que era lleugerament més baix que el seu veí, el Mont Townsend, i el noms van ser transposats oficialment, de forma que el Mont Kosciusko és el pic més alt d’Austràlia, i el Mount Townsend és el segon.
Es creu que el Kosciuszko podria haver estat coronat pels aborígens molt abans de l’arribada dels europeus.
Existeix un camí cap a Charlotte Pass, des del que surt un camí de 7 km cap al cim. Qualsevol persona amb un nivell físic mig el pot escalar. Fins a l’any 1976 el camí estava obert als vehicles de motor. El pic també pot ser escalat per Thredbo, camí un mica més llarg però igualment fàcil i que a més compta amb un telecadira que deixa a prop del cim.
Piràmide de Carstensz
La Piràmide de Carstensz, està situada a la serralada Sudirman (o Dugunduguoo), a l’extrem occidental del massís central del territori de Papua Occidental, la meitat indonèsia de l’illa de Nova Guinea. És el cim més alt del món situat sobre una illa.
Inicialment anomenat pels occidentals la Piràmide de Carstensz, en honor de l’explorador neerlandès Jan Carstensz, que va ser el primer europeu que va albirar les glaceres del cim, en un inusual dia clar de l’any 1623.
El cim no va ser coronat fins a l’any 1962, per una expedició capitanejada per l’escalador austríac Heinrich Harrer amb tres amics més: Temple, Kippax i Huizenga.
Quan Indonesia va prendre el control de la regió a la dècada del 1960, el pic va ser rebatejat com a ‘Puntjak Sukarno’ o Pic Sukarno, en “honor” del primer president d’Indonèsia. Posteriorment aquest nom va ser canviat per Puncak Jaya. Puncak significa pic o muntanya i Jaya significa victòria, victoriós o gloriós.
L’accés al cim requereix autorització governamental, essent possible tramitar-la a través de nombroses agències de turisme d’aventura. Malgrat l’existència d’una gran explotació minera, l’àrea és força inaccessible pels escaladors i el públic en general, necessitant-se una caminada d’uns 100 quilòmetres des de la ciutat més propera amb aeroport: Timika. Aquest camí fins o des del camp base acostuma a fer-se en 4 o 5 dies.
Tècnicament el Puncak Jaya és el cim més exigent dels Set Cims del planeta. La ruta estàndard és la de la cara nord.
Qui organitza el viatge de la pirámide de Carstensz.
m’inteesa anar.hi aquest estiu.
Hola Marc. sóc un particular que publica informació de les excursions que fa i d’alguna de les principals muntanyes del planeta, per tant, jo no organitzo si excursions ni viatges. Sort i salut!