El Cogulló de Cabra

El Cogulló de Cabra

Facebooktwittermail

Inici de l’aventura

El dia va començar amb un cel clarament il·luminat, prometent bones aventures en el transcurs de la jornada. Amb l’entusiasme palpable i les expectatives volant altes, vaig emprendre el camí cap a la localitat de Cabra del Camp, el punt d’inici d’aquesta escapada a la natura. La ruta fins al punt de partida ja prometia aventura: després d’arribar a Cabra del Camp, vaig seguir pel Carrer de Llevant fins a sortir del poble, on el carrer es transformava en un camí de terra que em conduiria més a prop de la natura que anhelava explorar.

El trajecte en cotxe fins al Corral Nou va ser un preludi del que estava per venir. Entre els camps verds i les serres que es perfilaven en l’horitzó, la bellesa de la comarca de la Conca de Barberà es desplegava en tota la seva esplendor. Després d’uns dos quilòmetres per la carretera de terra, vaig trobar l’antic Corral Nou. Aquí, una àmplia explanada oferia el lloc perfecte per deixar el cotxe i començar l’excursió. La quietud de l’entorn i el cant dels ocells van ser els encarregats de donar-me la benvinguda.

El Cogulló de Cabra

Dades de l’excursió a El Cogulló de Cabra

Distància: 8.45 km

Desnivell: 351 m

Durada total: 3 h 45 min

Punt de sortida: Corral Nou

Punt d’arribada: Corral Nou

Mapa i GPS

Amb el mapa i la guia GPS a punt, vaig repassar el recorregut que havia de seguir. Sabia que el camí estaria ben marcat, però també era conscient de les bifurcacions que trobaria pel camí. Abans de començar, vaig assegurar-me de portar tot el necessari: aigua suficient, crema solar, un barret per protegir-me del sol, menjar energètic i, per descomptat, un bon calçat per enfrontar-me als trams més exigents de la ruta. Una revisió ràpida a l’equip, unes quantes estirades per despertar els músculs i, sense més preàmbuls, vaig encaminar-me cap al sender que em conduiria cap a noves descobertes.

Des del primer moment, la connexió amb la natura va ser indescriptible. La frescor matinal acaronava la pell mentre els primers raigs de sol penetraven a través del fullatge, creant un joc de llums i ombres sobre el sender. Amb cada pas, l’excitació creixia. El món semblava obrir-se davant meu, convidant-me a descobrir cada recó i cada matis d’aquest racó de terra encisador. Tot estava a punt per a una jornada plena d’aventura i descobriment al Cogulló de Cabra.

Ascensió cap el Cogulló

Amb la motxilla ben ajustada i el cor palpitant d’excitació, vaig començar la travessia cap al Cogulló de Cabra. El primer tram d’ascensió va ser suau, però amb una promesa clara de l’aventura que encara estava per venir. En apropar-me al Coll de Sàrria, vaig seguir les indicacions que apuntaven cap a Montbrió de la Marca i Vallbona de les Monges. Aquí, el camí es tornava una mica més inclinat, però res que no es pogués superar amb un bon ritme i la frescor del matí a favor.

Al cap d’una estona, vaig arribar a un sender estret que serpenteja pel costat de la carena. El terreny era més agrest, i les passes havien de ser més mesurades. Però amb cada nou pas, l’altura guanyada oferia vistes més espectaculars de la vall que s’estenia més avall. La imponència de les muntanyes veïnes i la tranquilitat dels boscos sota els meus peus feien d’aquest moment una experiència gairebé mística.

Grimpada

Aviat, vaig arribar a un punt on el sender es bifurcava, i vaig optar per la via que ascendia cap a la Roca del Cogulló. Aquí, vaig topar-me amb una petita grimpada que, malgrat la seva brevetat, va posar a prova la meva agilitat. Amb l’ajuda de les cadenes i una escala situada estratègicament, vaig superar el tram amb un sentiment d’assoliment. El vent bufava amb força en aquesta part de la muntanya, però l’adrenalina de l’ascensió feia que gairebé no notés el fred que acompanyava cada ratxa.

Després de la grimpada, vaig continuar l’ascensió per un sender que es dirigia cap a la dreta, en suau ascens. Amb cada pas, el Cogulló de Cabra es revelava més i més proper. Finalment, després d’un parell de centenars de metres més, vaig arribar al cim. La satisfacció d’haver assolit el cim es va combinar amb la fascinació pel panorama que s’obria davant meu. Desde d’alt, el món semblava expandir-se en totes direccions, amb l’horitzó com a única frontera. Vaig prendre un moment per respirar profundament i absorbir la magnitud d’aquesta experiència abans de preparar-me per la descensió que encara m’esperava.

Descobrint la Roca del Cogulló

Arribant al Coll del Sàrria, em vaig desviar cap a un petit sender que pujava cap a la dreta. La ruta aquí es tornava més estreta i ventosa, portant-me cap a la Roca del Cogulló. La grimpada requeria una mica d’esforç, però les cadenes i l’escala proporcionades facilitaven l’ascensió. Observar els Cuidadors de Senders treballant en el manteniment del camí va ser una inspiració addicional.

Conquista del cim i retorn tranquil

L’últim tram fins al cim va ser tan emocionant com exigent. Amb el cor bategant fort, vaig seguir pujant, cada pas em portava més a prop del meu objectiu. Finalment, amb el sol brillant sobre mi, vaig assolir el cim del Cogulló de Cabra. La vista era esplèndida, podia veure tota la vall estenent-se infinitament. Vaig respirar profundament, sentint la brisa fresca acariciar la meva pell suada. Vaig capturar aquell moment amb unes fotografies, però sabia que cap imatge podria capturar veritablement l’essència d’aquella experiència.

Després d’una pausa restauradora, va ser l’hora de començar el retorn. El camí de tornada va ser més relaxat. Descendir per la muntanya va ser una experiència diferent, però igual d’enriquidora. Els colors del bosc semblaven més vius, i el cant dels ocells ressonava melodiosament a mes orelles. El sender em va portar a través de trams ombrívols que oferien un refugi agradable del sol de la tarda.

Vaig seguir el camí que em va portar cap a una pista més ampla, on el terreny era més estable. Passant pel costat del Pou de Solivella, el paisatge es va obrir mostrant els camps de vinyes que caracteritzen aquesta regió. La tranquil·litat del retorn va ser una perfecta culminació d’aquesta aventura. A mesura que m’acostava al punt d’arribada, un sentiment de gratitud i satisfacció em va envoltar. Aquell dia no només vaig conquerir un cim, sinó que també vaig guanyar una memòria imperecedera de comunions amb la natura.

Recomanacions per la ruta de El Cogulló de Cabra

Aquesta ruta al Cogulló de Cabra és una aventura moderada que ofereix vistes panoràmiques magnífiques i una oportunitat d’explorar la bellesa natural de la regió. Tot i que la ruta és relativament fàcil, és important tenir en compte algunes recomanacions per garantir una experiència segura i agradable:

 1. Equipament Adequat:
  • Calçat de senderisme: És imprescindible portar calçat adequat que ofereixi suport i tracció per a caminar per terrenys irregulars.
  • Roba còmoda: Porta roba còmoda i transpirable. Durant l’hivern, assegura’t de portar capes addicionals per mantenir-te calent.
 2. Provisió d’Aigua i Menjar:
  • És crucial portar suficient aigua per mantenir-se hidratat durant l’excursió.
  • Snacks energètics com fruits secs, barretes energètiques o fruita poden ser molt útils per recarregar energies.
 3. Protecció Solar:
  • Aplica crema solar abans de començar l’excursió i porta’n extra per reaplicar si és necessari.
  • Un barret o gorra i ulleres de sol també seran útils per protegir-te del sol.
 4. Mapa i Navegació:
  • Porta un mapa de la ruta o un dispositiu GPS per evitar perdre’t, especialment en les cruïlles.
 5. Respecte pel Medi Ambient:
  • Mantén la ruta neta, no deixis brossa i respecta la flora i la fauna locals.
 6. Dificultats per a Nens i Animals:
  • La part de l’escalada al Roc del Cogulló pot ser una mica difícil per a nens petits i animals. Es recomana evaluar la seva capacitat i preparar-se en conseqüència.

Aquestes recomanacions ajudaran a garantir que la teva experiència de senderisme al Cogulló de Cabra sigui memorable i segura. Preparar-se adequadament i respectar el medi ambient són claus per a una excursió reeixida.

(Visited 114 times, 1 visits today)
Facebooktwitterinstagram
Facebooktwittermail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *